3 lipca 2017

Nowe restauracje w Krakowie: kwiecień-czerwiec 2017


Wśród nowych restauracji w Krakowie otwartych w ciągu ostatnich trzech miesięcy znajdzie się coś dla wielbicieli mięsa i mięsnych kanapek, croissantów na słodko i na słono, muli jedzonych na świeżym powietrzu, smaków sycylijskich, włoskich i tajskich, portugalskich słodkości i japońskiego udonu. Powstała również nowa restauracja dla rodzin z dziećmi, dwa nowe miejsca na Zabłociu oraz dwa autorskie lokale Szefa Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej. Jest w czym wybierać! Kolejność na liście (mniej więcej) według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia wnętrz użyte w tym zestawieniu (z wyjątkiem pierwszego) zostały udostępnione przez restauracje.

Nota Resto  Tomasz Leśniak, Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej, otworzył w Krakowie dwie autorskie restauracje jednocześnie  koncept nosi nazwę NotaBene. Jedną z nich jest Nota Resto, a w jej menu znajdziecie przykładowo: comber z jelenia na sosie z czarnego bzu z białą rzodkwią, liśćmi botwiny i agrestem (38 zł), pierogi z kaczką i kasztanami (25 zł), sałatkę z grillowaną ośmiornicą i kalmarami (39 zł). Moją recenzję Nota Resto przeczytacie tutaj.
---
ul. św. Krzyża 17 | tel. 517 818 851 | FB | www



Bistro Bene  druga restauracja Tomasza Leśniaka, tuż obok Nota Resto. Serwuje śniadania (w tym opcje fit), przekąski, sałatki, kanapki, burgery i dania główne. Przykładowe pozycje z menu: tarta ze szpinakiem, borowikami i gorgonzolą (23 zł), maczanka podawana z sałatką z zielonej pietruszki i białej rzodkwi (28 zł), tatar z siekanej polskiej polędwicy wołowej (28 zł), krewetki z pomidorami i ziołami (38 zł). Od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 17:00 dostępne są lunche w cenie 29 zł. 
---
ul. św. Krzyża 17 | tel. 789 093 622 | FB



Smokehouse BBQ  niewielka “budka” przy Błoniach specjalizująca się w potrawach przygotowywanych na żywym ogniu, grillowaniu, wędzeniu i amerykańskim barbecue. W menu burgery z 200 lub 400g wołowiny (18-28 zł), żeberka z frytkami, sałatką i sosem BBQ (23 zł), kanapki z mięsem: pulled pork (15 zł), pastrami (30 zł) i z boczkiem BBQ (20 zł) oraz różne kiełbasy (świnia, koza, baran, sarna, bawarska biała czy kaszanka)  od 10 do 18 zł. W ramach dodatków możecie wybrać frytki belgijskie, ćwiartki ziemniaka, pikle i kiszonki.
---
ul. Focha 41 | tel. 508 197 417 | FB

Piec na Zabłociu  specjalnością tego nowego miejsca jest włoska pizza z mąki 00 (20-25 zł), podpłomyki (12-16 zł) i dania z pieca chlebowego. W menu znajdziecie przykładowo wołowinę z pieczonymi ziemniakami, ziołami i warzywami sezonowymi (32 zł), zapiekaną świeżą pastę z wędzonym łososiem, warzywami, parmezanem i sosem śmietanowym (24 zł) czy podpłomyk z wędzonym bundzem, masłem, szczypiorkiem, świeżym pieprzem i solą morską (12 zł). Jest również dostępna pizza na cieście bezglutenowym (+2 zł). 
---
ul. Ślusarska 3/2 | tel. 533 112 352 | FB | www

Café Lisboa – niewielki lokal oferujący najsłynniejsze portugalskie ciastka pastéis de nata. Można je kupić osobno (5 zł) lub w zestawie z espresso (8 zł). W menu znajdziecie też sok ze świeżych cytrusów (10 zł), kawę Delta (6-10 zł) oraz herbaty (8 zł), m.in. o smaku porto czy zieloną z gruszką Rocha. Do Café Lisboa można także wpaść na portugalskie wino i przekąski. 
---
ul. Dolnych Młynów 3/4 | FB



Cargo  nowy lokal na Dolnych Młynów, który jest połączeniem restauracji i delikatesów. Specjalizuje się w sezonowanych stekach z polskiej wołowiny oraz rybach i owocach morza. W karcie są także sałaty, burgery, zupy i desery. W menu znajdziecie na przykład zupę z ogonów wołowych (17 zł), przegrzebki z purée z zielonego groszku i z masłem czosnkowym (49 zł), stek T-bone (700 g, 140 zł), mule w białym winie (29 zł) czy ciastko marchewkowe z orzechami włoskimi i lodami z selera naciowego (17 zł). Szef kuchni: Maciej Piórkowski.
---
ul. Dolnych Młynów 10 | tel. 12 686 55 22 | FB



Medusa Bistro  sycylijskie bistro na Kazimierzu. Możecie w nim spróbować tradycyjnych dań przygotowanych przez szefa kuchni Alessio Buglino z Sycylii, takich jak: sfincione z ricottą (10 zł), maffuletta z anchois (10 zł), arancini z serem i szynką lub z mięsem (8 zł), piadina (15 zł), smażone calzone (8 zł) czy cannolo w dwóch rozmiarach (7 i 10 zł). 
---
ul. Warszauera 3 | tel. 506 670 281 | FB



Ka Udon Bar  nowy wegetariański lokal właścicieli Karmy, jego specjalnością jest, jak sama nazwa wskazuje, japoński makaron udon. W karcie znajdziecie udon w gorącym wywarze (19-24 zł) oraz udon na zimno (19 zł), a także dodatki, takie jak na przykład ekologiczne grzyby w tempurze (19 zł), natto (11 zł), kimchi (11 zł) czy ciastko warzywne (12 zł), a na deser lody z zieloną herbatą i sezamowe (11 zł). Moją recenzję Ka Udon Bar możecie przeczytać tutaj.
---
ul. Rakowicka 14A | tel. 506 060 684 | FB





Boccanera  nowa włoska restauracja. Przykładowe dania z menu: raviolo con uovo z domową ricottą, płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym (25 zł), arancini (19 zł), spaghetti z mozzarellą di bufala, pomidorkami truskawkowymi, czosnkiem i bazylią (26 zł), policzki cielęce z zielonymi szparagami i polentą (38 zł), risotto z owocami morza (36 zł). Jest także pizza (24-31 zł), calzone (28 zł) i focaccia (14 zł) z pieca Stefano Ferrary. Restauracja korzysta z włoskich produktów z certyfikatem D.O.P. oraz produktów BIO.
---
ul. św. Tomasza 15 | tel. 12 422 17 08 | FB | www



Stacja Cucina  kolejny “rodzinny dom restauracyjny” należący do właścicieli Malinowego Anioła, Trzech Kaczek i Kto Wypuścił Skowronka. W menu znajdziecie przystawki, zupy, sałaty, pizze (również na bezglutenowym cieście), makarony, dania mięsne, rybne i owoce morza, są też specjalne dania dla dzieci (9,90 zł). W karcie przykładowo: pstrąg z Doliny Będkowskiej (tylko w piątki i soboty) w pomidorach, czosnku i świeżej bazylii (34 zł), gnocchi bezglutenowe z gorgonzolą, szpinakiem, migdałami i orzechami (28 zł), kalmary w chrupiącej panierce (35 zł), pappardelle z kurkami i polędwicą wieprzową (29,50 zł). Stacja Cucina serwuje śniadania codziennie od 10 do 12. Łagodne psy mile widziane. 
---
ul. Wybickiego 54 | tel. 577 102 505 | FB | www






Wawel Falafel & Hummus Restaurant  w ofercie dania wegetariańskie i wegańskie: tortille z falafelem (12-15 zł) z dodatkami takimi jak awokado, feta czy hummus, zestawy na talerzu (15-19 zł), sałatki (14 zł), hummus (10 zł) i zupy serwowane z pitą (10 zł). Na miejscu można się napić także smoothie (15 zł), wody kokosowej (10 zł), kawy i herbaty (6 zł). Lokal czynny codziennie od 8 do 22.
---
ul. Westerplatte 7 | tel. 578 987 853 | FB




Emalia  nowa restauracja na Zabłociu. W menu znajdziecie m. in. kanapki i grillowane tosty, sałatki, burgery, makarony, zupy (np. krem z pomidorów z pianką z bazylii  12 zł) i dania główne, w tym przykładowo kaczkę z sosem z mango z purée z zielonego groszku i sałatką (28 zł) czy stek z antrykotu (36 zł), a na deser domowe ciasta. Emalia serwuje śniadania (8-14 zł) od 9:00 do 12:00 oraz lunche od poniedziałku do piątku od 12:30 do 15:00 w cenie 17 zł za zestaw.
---
ul. Romanowicza 5 | tel. 578 364 376 | FB



Bar Tajski – w końcu coś dla miłośników tajskich smaków! Przykładowe dania z menu: zupa tom yum kokosowa z krewetkami (7,90 zł), sałatka z mango i kurczakiem (12,90 zł), pad thai z wołowiną (23,90 zł) czy zielone curry z cukinią i krewetkami (28,90 zł). Od poniedziałku do piątku do godz. 15 serwowane są również lunche dnia (zupa + danie główne) w cenie 19,90 zł. Lokal czynny codziennie od 11 do 21. Jest możliwość zamówienia dań z dowozem do domu.
---
ul. Kazimierza Wielkiego 142 | tel. 698 066 385 | FB | www




Grand Croissants  miejsce, w którym każdy może skomponować swojego ulubionego croissanta z dodatków na słodko, takich jak: czekolada, miód, owoce, masa makowa czy bita śmietana, a także na słono  łosoś, boczek czy kurczak. Croissanty wypiekane są na miejscu. Lokal oferuje także kawę, herbatę, shake'i i lemoniadę. Ceny zależą od kompozycji, zaczynają się od 4 zł. Przykładowo w menu: croissant Amsterdam ze śledziem, sałatą, mozzarellą, sosem pesto i pomidorem  10 zł; z szynką, serem Philadelphia, jajkiem, pomidorem i sałatą  15 zł; z tuńczykiem, jajkiem, sałatą, szczypiorkiem, pomidorem i cytryną  10,50 zł.
---
ul. Krupnicza 28/1 | tel. 537 550 284 | FB



Trava Veggie & Seafood Bar  nowy food truck otwarty pod koniec czerwca w Parku Jordana, serwuje świeże mule (18 zł) i dania wegetariańskie. W menu znajdziecie: pieczoną kolbę kukurydzy z masłem i chilli (8 zł), placek kukurydziany z pieczonymi warzywami i jajkiem sadzonym (14 zł), warzywa w chrupiącej panierce (14 zł), placki kukurydziane z jabłkiem i serkiem waniliowym (10 zł), a do picia na przykład wodę sodową z owocami (6 zł).
---
ul. 3 maja 11a | tel. 533 315 853 | FB


* * *

Przypominam, że o nowych miejscach informuję na bieżąco na Facebooku. Aby niczego nie przegapić, zachęcam do wybrania następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook może nie pokazywać Wam wszystkich moich publikacji):


Bądź na bieżąco:

5 komentarzy :

  1. Grand Croissant mnie niestety nie urzekło. Lokal wydaje mi się dość... Bo ja wiem? Sztuczny. Trochę jak jakaś kawiarnia na dworcu w Warszawie, która ma przerób jak McDonald ;) Ale i tak najbardziej rozczarowały mnie croissanty. Nie przypominają tych, które lubię najbardziej. Zbyt puchate, za mało kruche, zbyt bardzo przypominające mi 7Days, za mało maślane :( Miejsce raczej nie będzie moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Grand Croissant... Nie wiem dlaczego właściciele myśleli, że to się może udać w Polsce. Nie różnią się od hipermarketu, zza lady widać jak z zamrażarki wyjmują mrożone rogaliki i pieką je. Nie dostaniemy żadnego szałowego smaku, kupcie rogala w sklepie, przekrójcie i włóżcie to, co macie w lodówce a następnie podgrzejcie w mikrofali. Kawa jest z ekspresu, na ekranie dotykowym klikają rodzaj kawy to po prostu automat, dobry do mieszkania a w kawiarni na Krupniczej oznacza raczej brak poszanowania dla kubków smakowych klientów. Nie sądzę aby ta franczyza z Ukrainy była potrzebna w Krakowie. Nie odczujesz tu smaku, to fast food z rogalikami i kawą niskich lotów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli miałam dobre przeczucie, że to jest jakaś sieciówka.

      Usuń
  3. Medusa Bistro już zamknięte? Strona na Fb nieaktywna, w Google pokazuje, że nieczynne na stałe... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że Medusa Bistro zmienia się w Babbaluci, poszukaj tej nazwy na FB. :)

      Usuń