5 kwietnia 2017

Nowe restauracje w Krakowie: styczeń-marzec 2017


Wśród miejsc otwartych w Krakowie w ciągu ostatnich trzech miesięcy na pewno znajdą coś dla siebie miłośnicy ramenu i kuchni indyjskiej, łakomczuchy pragnące jeść zdrowsze słodkości, wielbiciele włoskiej pizzy (w tym neapolitańskiej), burgerów i kanapek z pieczonymi mięsami, kuchni baskijskiej i uwielbianej przez wszystkich gruzińskiej, a także amatorzy śniadań na mieście. W kilku z tych miejsc już byłam  a Wy? :) Kolejność na liście według daty otwarcia. Wszystkie zdjęcia użyte w tym zestawieniu zostały udostępnione przez restauracje.

Fiorentina  specjalnością tej nowej włoskiej restauracji są steki Fiorentina przygotowywane z mięsa, które dojrzewa co najmniej 28 dni. W karcie są także przygotowywane na miejscu makarony oraz pizza rzymska (24-31 zł) wypiekana w piecu Stefano Ferrary według tradycyjnej receptury na cieście dojrzewającym 24 godziny. Przykładowe dania z menu: grillowana ośmiornica z pesto z pietruszki, pikantnym pudrem i migdałami (31 zł), ravioli z dzikiem duszonym w porto (34 zł), policzki z żabnicy z purée z kukurydzy, czarną soczewicą i grasicą (52 zł), mus czekoladowy z borowikiem, tonką, ziemią z czekolady i musem jagodowym (18 zł). Lokal czynny codziennie od 12 do 23.
---
ul. Grodzka 63 | tel. 12 426 46 08 | FB | www

Restauracja Fiorentina Krakow


Zio Pizza  nowy food truck z włoską pizzą z pieca opalanego drewnem. Włoski pizzaiolo, Luca Zambon, oferuje 12 różnych pizz w cenie od 18 do 29 zł, przykładowo: margherita (18 zł), salame (22 zł; z salami), capricciosa (28 zł; z szynką, pieczarkami, karczochami i anchois), gorgonzola & pere (29 zł; z serem gorgonzola i gruszką) czy parmigiana (29 zł; z bakłażanem i parmezanem). Food truck otwarty codziennie od 11 (w niedziele od 12), do 22 (w piątki i soboty do 23).
---
ul. Jana Pawła II 72 | tel. 500 804 404 | FB | www

Namnam Noodle Bar  w miejscu zamkniętego już Tak Yak Tandoori otwarto lokal specjalizujący się w ramenie. W króciutkim menu znajdziecie na przykład ramen "spicy" (pulled pork, jajko, chilli, kukurydza - 25 zł) czy "shoyu" (boczek, jajko, kukurydza - 23 zł), ale też przykładowo noodle z boczkiem, jajkiem i sosem teriyaki (21 zł) lub ryż z miso, marynowanym tofu, jajkiem i shiitake (18 zł). Na mały głód: edamame (8 zł) czy kubek wywaru (mięsny lub wege - 10 zł). Namnam Noodle Bar jest czynny codziennie od 12 do 21.
---
ul. Starowiślna 10 | tel. 575 307 975 | FB

Namnam Noodle Bar Krakow


Hariprasad Samosa & Curry  maleńki, w pełni wegański lokal inspirowany kuchnią indyjską, w którym znajdziecie głównie samosy (5 zł) z różnymi nadzieniami (m.in. z batatami, kapustą, dynią piżmową czy brukselką) i chutney'ami: pomidorowym z korzenną nutą i daktylowo-tamaryndowym. Od poniedziałku do piątku dostępne są też lunche w cenie 12-18 zł, np. mung dal ze szpinakiem czy curry pomidorowe z bakłażanem i groszkiem. HariPrasad jest czynny od 10 do 18 w tygodniu, a w weekendy od 11 do 17.
---
ul. Dietla 45 | tel. 609 937 146 | FB

Euskadi  pierwsza restauracja w Krakowie specjalizująca się w kuchni Kraju Basków. Szef kuchni, Damian Surowiec, ma ponad 10-letnie doświadczenie w pracy m.in. w londyńskich restauracjach, takich jak Salt Yard, Fino czy Barrafina*. Menu zmienia się sezonowo, bazuje na produktach z Hiszpanii (np. mięso, ryby, oliwa) i Włoch (ryby), a znajdziecie w nim np.: małe przekąski pintxos, przykładowo: krewetki z szynką serrano (10 zł) czy papryczkę piquillo z musem z dorsza i sosem z sepii (9 zł), zimne przystawki (np. kiełbasa ze świni iberyjskiej karmionej żołędziami i ziołami  14 zł), dania główne (np. ryż z tuszem z sepii i kalmarami  26 zł; żabnica  24 zł, policzki z purée z pasternaku  24 zł). Lokal czynny codziennie z wyjątkiem poniedziałków, od 12:00 do 22:00 (w piątki i soboty do 22:30). Moją recenzję Euskadi przeczytacie tutaj.
---
ul. Kazimierza Brodzinskiego 4 | tel. 535 484 056 | FB

Euskadi kuchnia baskijska Krakow


Legal Cakes  cukiernio-kawiarnia serwująca "legalne" słodkości, czyli takie na bazie między innymi mąk bezglutenowych, nasion, owoców, warzyw  naturalne, bez cukru, bez glutenu. W menu są także śniadania: znajdziecie tam na przykład wegańskie pancakes (20 zł), gofry z amarantusa (16 zł), naleśniki kasztanowe (16 zł), bezglutenową owsiankę korzenną (15 zł) czy czekoladowo-pomarańczową jaglankę (15 zł). Lokal czynny codziennie od 10 do 20 (w weekendy do 21). O Legal Cakes pisałam w moim subiektywnym zestawieniu najlepszych cukierni w Krakowie.
---
ul. św. Tomasza 25 | tel. 535 484 056 | FB | www

Legal Cakes cukiernia Krakow


Miodowy Piecyk  nowa restauracja specjalizująca się w pizzy neapolitańskiej. Wśród składników są takie produkty jak pomidory San Marzano D.O.P., Pecorino Romano D.O.P. czy Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. Oprócz pizzy w cenie od 16 do 29 zł, w menu znajdziecie też kilka przekąsek (np. bruschetta – 9 zł), sałatki (np. z gruszką i orzechami – 18 zł) i makarony (np. carbonara  21 zł). Lokal czynny codziennie oprócz poniedziałków.
---
ul. Miodowa 51 | tel. 534 069 645 | FB | www

Miodowy Piecyk Krakow pizza neapolitanska


Kazimir Restaurant & Bar  oferuje tradycyjną polską kuchnię z elementami kuchni żydowskiej. W menu znajdziecie np. tatar ze śledzia (28 zł), gęsie żołądki (32 zł), zupę rakową z kwaśną śmietaną (20 zł), pierogi z pieczoną kaczką, dynią i kaszą gryczaną (30 zł) czy makrelę z sałatką z pieczonych buraków i solirodem (35 zł). Lokal czynny codziennie od 7:00 do 21:30.
---
ul. Miodowa 11 | tel. 690 624 295 | FB

Kazimir Restaurant Bar Krakow



Tbilisuri  nowa gruzińska restauracja. Jej szefem kuchni został Zviad, którego pewnie znacie z food trucka Gruzja na kółkach. W menu znajdziecie przystawki, sałatki, dania główne i desery. Przykładowo: kuczmaczi, czyli podroby z pastą orzechową (11 zł), chaczapuri imeruli (20 zł), chinkali z baraniną (18 zł), mcvadi, czyli szaszłyk z wieprzowiny (25 zł) czy lobio  gulasz z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi (11 zł). Tbilisuri jest czynne od wtorku do niedzieli od 13 do 22. Moją recenzję Tbilisuri przeczytacie tutaj.
---
ul. Meiselsa 5 | tel. 572 525 185 | FB

Tbilisuri kuchnia gruzinska Krakow


Ranny Ptaszek  niewielki bar śniadaniowy na Kazimierzu. W ofercie śniadania na słodko i na słono, kanapki (14-17 zł), sałatki (10 zł), zupy (10 zł), ciasta (5-9 zł). Przykładowe pozycje z menu: racuchy z konfiturą cytrusową (12 zł), szakszuka z pitą, domowymi piklami i hummusem (18 zł), miska dobroci z kaszą, prażonymi pestkami dyni, czerwoną cebulą, pieczonym burakiem, jarmużowym pesto, szpinakiem, kiszoną cytryną i sosem balsamico (15 zł). Ranny Ptaszek jest czynny w tygodniu od 8 do 16, w weekendy od 10 do 17. W poniedziałki nieczynny.
---
ul. Augustiańska 5 | tel. 517 656 246 | FB

Hygge – nowe bistro na Ruczaju. W menu znajdziecie śniadania, sałatki, makarony, zupy, dania główne oraz osobne menu dla dzieci. Przykładowe propozycje z karty: zapiekana owsianka z gruszką, miodem i orzechami (14 zł), krem pomidorowy z pomarańczą i kluseczkami serowo-bazyliowymi (9 zł), zapiekane sakiewki z cukinią i porem w sosie pomidorowym (18 zł). Bistro Hygge oferuje także lunch w cenie 16,90 zł, w skład którego wchodzi zupa oraz jedno z trzech dań lunchowych do wyboru. Lokal czynny codziennie od 8:00 do 21:00. 
---
ul. Zachodnia 27 | tel. 533 771 897 | FB | www

Bistro Hygge Krakow

Umami  pierwszy wegański punkt w Nowej Hucie. Niewielka budka, w której znajdziecie menu podzielone na dwa segmenty  stały oraz zmieniający się co 2 tygodnie. W Umami znajdziecie przykładowo kanapki w cenie od 5 do 8 zł (np. z kawałkami tofu w sosie curry z rodzynkami, migdałami, kolendrą i sałatą), zupy w cenie od 8 do 10 zł (np. tajska cytrusowa z warzywami i makaronem ryżowym), sałatki od 9 do 13 zł, dania główne od 13 do 18 zł (np. kopytka z sezonowymi dodatkami czy marchewkowe curry z ryżem basmati). Umami jest czynne od wtorku do piątku od 10 do 18.
---
os. Jagiellońskie 9 | tel.  663 591 438 | FB | www

Burgertata  ta street foodowa restauracja Burgertaty powstała w okolicy Ronda Grzegórzeckiego. W menu znajdziecie oczywiście burgery (12-32 zł), gorące kanapki z pieczonymi mięsami (np. pulled beef - 23 zł za 200g mięsa), kanapki Burgeraty na włoskim chlebie z mąki typu 00 (18-20 zł) oraz różne dodatki w cenie 6 zł (np. frytki belgijskie czy krążki cebulowe). Lokal czynny codziennie od 11 do 22.
---
ul. Rzeźnicza 2 | tel. 508 580 707 | FB | www



Zielonym Do Góry  miejsce, w którym tradycyjna kuchnia "przewracana jest do góry nogami" i gdzie łączy się nurty kulinarne z różnych zakątków świata. Do tego lokalne produkty, domowe przetwory, menu zmieniające się sezonowo, szeroka oferta śniadaniowa oraz osobne menu dla dzieci. Przykładowe dania: kwaśnica z czerwonej kapusty z duszonym ogonem wołowym (9 zł), łazanki z cukinią, warzywami korzennymi i filetem z pstrąga w sosie koperkowym (28 zł), burger z kotletem z czerwonej fasoli, kimchi i kiszonym ogórkiem z curry (18 zł). Lokal czynny codziennie od 7 do 22, w weekendy do 23. 
---
ul. Lwowska 1 | tel. 663 365 338 | FB

Zielonym do gory Krakow


---

Zachęcam do przeczytania sekcji "O blogu", gdzie wyszczególniłam rodzaje treści pojawiających się na moim blogu oraz zasady ich tworzenia.

---

Przypominam, że o nowych miejscach informuję na bieżąco na Facebooku. Aby niczego nie przegapić, zachęcam do wdrożenia następujących ustawień przy moim fan page'u (w przeciwnym razie Facebook może nie pokazywać Wam wszystkich moich publikacji):


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz